Κέλλυ Χολέβα (Msc)
Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Ο έφηβος βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή φάση με πολλές ιδιαιτερότητες. Στην περίοδο της εφηβείας, θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές και διαφορετικές αλλαγές σε σωματικό, συναισθηματικό και γνωστικό επίπεδο.
Είναι η περίοδος αυτή της ζωής του ατόμου, στην οποία συντελείται ο συναισθηματικός και σωματικός του μετασχηματισμός και κατά την οποία, το παιδί σταδιακά θα εξελιχθεί σε ενήλικα.
Οι ταυτόχρονες και χαοτικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές δημιουργούν στον έφηβο στρες και ανασφάλεια τόσο για την εξωτερική του εμφάνιση, όσο και για την αλληλεπίδραση και αποδοχή των συνομηλίκων του, κάνοντάς τον απρόβλεπτο και ευερέθιστο.
Είναι λοιπόν αναπόφευκτο, η σχέση μεταξύ γονιού και εφήβου να διακατέχεται από αρκετές συγκρούσεις τόσο για τους κανόνες του σπιτιού, τις εξόδους και την αυτονομία, όσο και για τις διαφορετικές απόψεις γύρω από ένα ζήτημα, αλλά και τις διαφορετικές προσδοκίες γονιών και εφήβου.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι συγκρούσεις θα επιλυθούν χωρίς μεγάλες εντάσεις.
Σε άλλες περιπτώσεις όμως, ενδέχεται να δημιουργηθούν πιο σοβαρά προβλήματα στη σχέση τους.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς, σε κάθε σύγκρουση, να θυμούνται και να κατανοούν τον αγώνα που δίνει καθημερινά ο έφηβος και να μη θεωρήσουν τη συμπεριφορά του αγενή, απρεπή και προσβλητική για τους ίδιους.
Αντίθετα, το πιο σημαντικό από πλευράς γονέων είναι η ενδεδειγμένη ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας του εφήβου με σαφή και καθορισμένα όρια, ενεργητική ακρόαση, υπομονή, αγάπη και κατανόηση.
Η μεγάλη ευθύνη του γονιού είναι να στηρίξει την ομαλή αυτονόμηση και ανεξαρτητοποίηση του εφήβου, σηματοδοτώντας την επιτυχή ολοκλήρωση της εφηβείας και την έναρξη της ενήλικης ζωής.
Οι γονείς από τη μεριά τους, καλό θα ήταν να έχουν στο μυαλό τους ότι το έφηβο παιδί τους θα πρέπει να αισθάνεται ότι η οικογένεια και το σπίτι του θα αποτελεί πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για εκείνο οποτεδήποτε το χρειαστεί.
Παρά την επιθυμία ανεξαρτητοποίησης και αυτονομίας από πλευράς εφήβου, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι χωρίς την επικοινωνία με τους γονείς δεν είναι ακόμα έτοιμος να ανταπεξέλθει σε συναισθηματικό επίπεδο στον έξω κόσμο.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι είναι κομβικής σημασίας, το κανάλι επικοινωνίας γονιών και εφήβου να παραμένει συνεχώς ανοιχτό.
Αν αντιμετωπίζετε συχνά δυσκολίες στη διαχείριση των συγκρούσεων με τον έφηβο, αν οι εντάσεις είναι διαρκώς αυξανόμενες, αν έχεte αρχίσει πλέον να απογοητεύεστε και θεωρείτε ότι η σχέση σας με το έφηβο παιδί σας τείνει να οδηγηθεί σε τέλμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.
Για πληροφορίες ή ραντεβού, καλέστε άμεσα στο 6981467990 ή στείλτε email στο cholekell@gmail.com ή μήνυμα μέσω του site στην ενότητα Επικοινωνία.