Διατροφικές Διαταραχές

Κέλλυ Χολέβα (Msc)  

Κλινική Ψυχολόγος -  Ψυχοθεραπεύτρια


Πρόκειται για σύνθετες ψυχικές ασθένειες. 

Στις Διατροφικές Διαταραχές περιλαμβάνονται: η ψυχογενής βουλιμία, η ψυχογενής ανορεξία και η αδηφαγική διαταραχή (επεισοδιακή υπερφαγία). 

Δεν υπάρχει μία μόνο αιτία εμφάνισης μιας διατροφικής διαταραχής. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το 1/4 περίπου των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι άντρες

Σύμφωνα με τους Fairburn και Harrison (2003), το 80-85% των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές δεν είναι υπέρβαροι.

Ο πραγματικός συνολικός αριθμός των ασθενών ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος από αυτό που πιστεύουμε, ιδίως αν λάβουμε υπόψη πιθανά στερεότυπα σχετικά με το φύλο ή την ηλικία για το ποια άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές, αποκλείοντας συχνά ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άντρες ή αγόρια, ομάδες εθνοτικών και πολιτισμικών μειονοτήτων. 

Ο τρόπος που εμφανίζονται οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Ο προσδιορισμός των διατροφικών διαταραχών ενδέχεται να είναι δύσκολος, ενώ συχνά οι ασθενείς φαίνονται υγιείς, παρά το γεγονός ότι δεν αισθάνονται καλά. 

Πολλές φορές, τα άτομα που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή, διστάζουν να μιλήσουν, είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, είτε γιατί δεν θέλουν να ανησυχήσουν τους άλλους ή να σπαταλήσουν τον χρόνο του, είτε γιατί αισθανόνται ενοχές ή ντροπή. 

Τις διατροφικές διαταραχές δεν τις προκαλούν οι ασθενείς. Κανείς δεν επιλέγει να εμφανίσει και να αποκτήσει διατροφική διαταραχή. 

Η διατροφική σας διαταραχή ίσως να είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο αντιμετωπίζετε συναισθήματα ή καταστάσεις που σας δημιουργούν στρες, άγχος, θυμό, δυσαρέσκεια ή κατάθλιψη. 

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε πιθανώς προβλήματα με το φαγητό, αισθάνεστε ότι δύσκολες καταστάσεις ή συναισθήματα δύσκολα στη διαχείριση σας οδηγούν σε αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών ή έχετε αρχίσει και βλέπετε με άλλο μάτι το φαγητό αισθανόμενοι φόβο, άγχος ή ντροπή για το φαγητό, ίσως να έχετε να κάνετε με κάποια διατροφική διαταραχή. Μην το αναβάλλετε. Αναζητήστε τη βοήθεια του ειδικού. 

Για πληροφορίες ή ραντεβού, καλέστε άμεσα στο 6981467990 ή στείλτε cholekell@gmail.com ή μήνυμα μέσω του site στην ενότητα Επικοινωνία.