Κέλλυ Χολέβα (Msc)
Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Υπολογίζεται ότι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα προσβάλλει περίπου το 8-10% των παιδιών σχολικής ηλικίας.
Τα αγόρια προσβάλλονται 3-4 φορές συχνότερα.
Αίτια
Η πιθανότερη αιτία είναι ότι η ΔΕΠ-Υ κληρονομείται. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε ανισορροπία ή έλλειψη ορμονών που ελέγχουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι οι πάσχοντες από ΔΕΠ-(Υ) έχουν χαμηλότερους ρυθμούς κατανάλωσης γλυκόζης στον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με τα υγιή παιδιά. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΠ-Υ έχει συνδεθεί στατιστικά με διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα, η τηλεόραση.
Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής;
Τα κύρια χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-(Υ) είναι: η δυσκολία στη συγκέντρωση, η υπερβολική κινητικότητα και η παρορμητική συμπεριφορά.
Δυσκολία στη συγκέντρωση: Το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση της προσοχής του σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή εργασία για αρκετή ώρα. Συχνά φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις λεκτικές οδηγίες ή τις ερωτήσεις που του τίθενται, καθώς και ότι δεν ακολουθεί τις υποδείξεις των ενηλίκων.
Υπερβολική Κινητικότητα: Το παιδί δυσκολεύεται να παραμείνει σε ηρεμία και ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εμφανίζει συνεχή κίνηση, είτε σωματική είτε λεκτική, και μπορεί να δείξει ανυπομονησία σε καταστάσεις που απαιτούν σταθερότητα και αυτοέλεγχο.
Παρορμητική Συμπεριφορά: Το παιδί ενδέχεται να εκδηλώνει παρορμητικές συμπεριφορές, δίνοντας απαντήσεις πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση ή διακόπτοντας συχνά τους άλλους κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.
Οι τρεις διαφορετικοί τύποι της ΔΕΠ-(Υ) είναι οι ακόλουθοι:
Τύπος A. ΔΕΠ με κυρίως σύμπτωμα την ελλειμματική προσοχή.
Τύπος Β. ΔΕΠ με κυρίως σύμπτωμα την υπερκινητικότητα και την παρορμητική συμπεριφορά.
Τύπος Γ. Μεικτός τύπος ΔΕΠ (Συμπτώματα κι από τους δυο παραπάνω τύπους.
Διάγνωση της ΔΕΠ-(Υ)
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει μια μεμονωμένη ψυχοθεραπευτική εξέταση που να οδηγεί στη διάγνωση του ΔΕΠ-(Υ). Ο ειδικός θα συλλέξει αρχικά πληροφορίες από το περιβάλλον του παιδιού (γονείς, δασκάλους, γιαγιά, νταντά κ.ά. Θα ακολουθήσει η ατομική συνεδρία του παιδιού, στην οποία ενδέχεται να χορηγηθεί κάποιο ψυχομετρικό τεστ.
Στη συνέχεια, ο ειδικός θα αξιολογήσει όλες αυτές τις πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα είναι επιβεβλημένο να αποκλειστούν άλλες διαταραχές ή σύνδρομα με παρόμοια συμπτώματα με αυτά της ΔΕΠ-(Υ), όπως τα κάτωθι:
- Σύνδρομο Tourette
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Άγχος
- Κατάθλιψη
Για να τεθεί η διάγνωση της ΔΕΠ-(Υ):
- Το παιδί θα πρέπει να παρουσιάζει κάποιο από τα συμπτώματα της ΔΕΠ-(Υ) πριν την ηλικία των επτά ετών.
- Η συμπεριφορά–συμπτώματα θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστο έξι μήνες.
- Η συμπεριφορά–συμπτώματα θα πρέπει να επηρεάζουν τη ζωή του παιδιού σε έναν ή και παραπάνω από τους χώρους δραστηριοποίησης του παιδιού(σπίτι, σχολείο, σχέσεις με φίλους/συνομιλήκους).
Πρόγνωση ενός παιδιού με ΔΕΠ-(Υ)
Ένα παιδί με ΔΕΠ-(Υ) διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας στο σχολείο.
Στα 2/3 περίπου των παιδιών με ΔΕΠ-(Υ) τα συμπτώματα θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή.
Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την έγκαιρη και πολύπλευρη παρέμβαση και θεραπεία συνεπάγεται λιγότερα προβλήματα στο σχολείο και στη μετέπειτα ζωή τους.
Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι πιθανό να πάσχει από ΔΕΠ-(Υ), μην καθυστερείτε και απευθυνθείτε σε ειδικό.
Αν, επίσης, υποψιάζεστε ότι είστε ενήλικας με ΔΕΠ-(Υ), μη διστάσετε να επικοινωνήσετε.
Για πληροφορίες ή ραντεβού, καλέστε άμεσα στο 6981467990 ή στείλτε email στο cholekell@gmail.com ή μήνυμα μέσω του site στην ενότητα Επικοινωνία.